Fiskars Group Campus

Suomen vanhin yritys on lähes 400 vuoden ajan yhdistänyt ajattoman muotoilun innovaatioihin. Uudessa pääkonttorissa vaalitaan tätä perintöä. Vierailemme Fiskars Group Campuksella, joka on uusi koti rakastetuille muumimukeille, Alvar Aallon ikonisille maljakoille ja saksille, joita on myyty yli miljardi kappaletta.

”Fiskars Group est 1649” -kyltti toivottaa meidät tervetulleeksi Espoon Keilaniemeen. Uusi pääkonttori, joka sijaitsee 80 kilometriä Fiskarsin ruukista itään, on tukikohta lukuisille kansainvälisille tuotemerkeille, joiden tuotteita löytyy kodeista eri puolelta maailmaa.

Fiskars Groupille muotoilu ja laatu ovat aina olleet yrityksen ydin. Yritys perustettiin vuonna 1649 Fiskarsin joen varteen. Teollistumisen saavutettua Suomen 1800-luvun alussa, yhtiö valmisti maassa ensimmäisenä laivahöyrykoneen ja aloitti myös kuluttajatuotteiden, kuten aterimien, valmistuksen Suomen ensimmäisessä hienotyöpajassa. Kyky yhdistää uusia innovaatioita muotoiluun on tehnyt Fiskars Groupista alallaan yhden maailman johtavista yrityksistä ja nykyään konserniin kuuluu useita tuotemerkkejä muun muassa Arabia, Hackman, Iittala, Royal Copenhagen ja Rörstrand.

Fiskars Groupilla on vaalittavanaan lähes 400 vuoden historia samalla, kun yritys on investoinut tulevaisuuteen Fiskars Group Campuksella. Uusi rakennus tarjoaa työtilat 400 työntekijälle ja toimii näyteikkunana konsernin globaalille toiminnalle. Se toimii myös kotina ikonisille muumimukeille, Alvar Aallon kuuluisille maljakoille ja saksille, joita on myyty eri puolella maailmaa yli miljardi kappaletta.

12 000 neliömetriä designia

Huomiomme kiinnittyy ensimmäisenä tässä 12 000 neliömetrin kokoisessa rakennuksessa vaikuttavaan huonekorkeuteen ja suuren valikoimaan esille asetettuja ikonisia tuotteita. Tutut posliiniastiat, lasit ja keittiövälineet muistuttavat, että Fiskars Groupin tuotteet ovat aina läheinen osa arkea.

Portaiden ääressä ohitamme taideteoksen, joka on kunnianosoitus Fiskarsin oransseille saksille, jotka syntyivät vuonna 1967. Taideteos koostuu sadoista kierrätyslasista valmistetuista saksista ja teoksen alaosassa on kuutio muovipellettiä, jota käytetään saksien valmistuksessa ja, jonka oranssi väri peilaa saksien tunnusmerkkiä. Vuonna 2008 saksien oranssi väri patentoitiin ja nykyään nämä terävät keittiötyökalut ovat myös mukana New Yorkin modernin taiteen museon pysyvässä kokoelmassa.

Ensimmäisestä kerroksesta löytyy Kitchen 1649, joka on talon oma ravintola. Nikari on valmistanut ravintolan tuolit Fiskarsin ruukissa, eikä varmaankaan yllätä, että lounas tarjoillaan Iittalan keramiikka-astioilta. Tilan tunnelma peilaa konsernin tuotemerkkejä ja tunnelmaa täydentää yrityksen oman malliston astiat ja maljakot. Jokainen yksityiskohta on osa viimeisteltyä sisustuskonseptia.

Ei ole mikään salaisuus, että Fiskars Groupin tuotteet tunnetaan muotoilusta, käsityötaidosta ja laadusta, joka kestää aikaa. Nämä ovat elementtejä, jotka ovat säilyneet ajankohtaisina vuosisatojen ajan ja jotka ovat näkyvästi esillä koko Fiskars Group Campuksella.

– Tärkeintä projektissa oli se, että sisustuskonsepti tuntuu Fiskars Groupin omalta ja henkilöstö osallistettiinkin laajasti suunnitteluun. Lisäksi tilojen tuli kestää aikaa ja materiaalien tuli olla kestävän kehityksen mukaisia. Pohjoismaisella muotoilulla ja paikallisella käsityöllä on myös luonnollinen paikka sisustuksessa. Lasi, keramiikka ja puu ovat aina olleet osa Fiskarsia ja yrityksen omat tuotteet toimivat tärkeinä sisustuksen viimeistelevinä elementteinä luoden samalla tiloihin yhtenäisen tunnelman, kertoo Head of Interior Design Anni Ojanen Futudesignilta.

Ravintolavierailun jälkeen jatkamme toimisto- ja kokouskerroksiin, jotka tarjoavat monipuolisia tiloja. Moninaisia kohtaamistiloja, kokoustiloja ja avotoimistoa täydentävät koekeittiö ja metallityöpaja, jotka tarjoavat työskentelyyn uuden ulottuvuuden.

– Sisustus on suunniteltu yrityksen innovatiivisen lähestymistavan mukaan. Moderneilla yrityksen erityistoimintoja vastaavilla työtiloilla luodaan kilpailuetuja, mitä Fiskars Group arvostaa, sanoo Input interiorin Account Manager Kristiina Rämö.

Työpajasta meidän ei tarvitse mennä kauas nähdäksemme seuraavan tavanomaisesta poikkeavan näyttävän ratkaisun. Fiskars Group on yhdessä Espoon nykytaiteen museon EMMAn kanssa kuratoinut taidenäyttelyn, joka tarjoaa inspiraatiota vierailijoille ja työntekijöille – työskentelevät he sitten muotoilun ja värien tai hallinnon ja logistiikan parissa.

Kierroksemme päättyy ylimpään kerrokseen, joka on omistettu kokonaan työntekijöiden käyttöön. Tiloista löytyy joogastudio, kuntosali, taukotilat ja kattoterassi. Katsellessamme näkymää Espoon merenlahden ylle toteamme, että Fiskars Group Campus tarjoaa jotain hyvin erityistä.

Konseptin synty

Futudesignin suunnittelun painopisteenä on ollut henkilöstön työviihtyvyys ja heidän toiveitaan on huomioitu laajasti yhdessä käydyissä workshopeissa. Input interior valittiin projektin kokonaistoimittajaksi ja yritys otti mielihyvin haasteen vastaan muuttaakseen moninaiset tarpeet ratkaisuiksi koko Fiskars Group Campuksella.

– Mahdollisuus työskennellä, treenata ja käydä taidenäyttelyssä todistaa, ettei kyseessä ole tavallinen työpaikka. Täällä on jokaiselle jotakin ja olemme ylpeitä saadessamme olla mukana toteuttamassa tätä upeaa kohdetta ja työntekijöiden viihtyisyyttä lisääviä ideoita, sanoo Kristiina Rämö.

Fiskars Group

Fiskars Group (FSKRS, Nasdaq Helsinki) on globaali yhtiö, jonka designvetoiset brändit ovat läsnä kodeissa, puutarhoissa ja ulkoillessa. Brändeihin kuuluvat muun muassa Fiskars, Gerber, Iittala, Royal Copenhagen, Moomin by Arabia, Waterford ja Wedgwood. Fiskars Groupin tavoitteena on luoda edistyksellistä muotoilua, joka tekee arjesta ainutkertaista. Vuodesta 1649 lähtien yrityksessä on suunniteltu ajattomia, toimivia ja kauniita tuotteita, edistäen samalla innovaatioita ja kestävää kasvua.

Futudesign

Helsinkiläinen Futudesign on perustettu vuonna 2012 ja on siitä lähtien profiloitunut rakennus- ja sisustusarkkitehtitoimistona hotelli-, ravintola-, toimisto- ja museoalojen projekteissa. Toimiston projekteja leimaa kokonaisvaltainen lähestymistapa, jossa jokaisen yksityiskohdan on oltava vuorovaikutuksessa keskenään parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Futudesign sai keväällä 2023 Sisustusarkkitehdit SIOn Vuoden sisustusarkkitehtitoimisto -palkinnon.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteystietosi niin otamme sinuun yhteyttä!

Kiitos

Palaamme sinulle mahdollisimman pian.

Takaisin lomakkeeseen
Pahoittelemme.

Odottamaton tekninen virhe, yritä ystävällisesti uudelleen.

Takaisin lomakkeeseen