Holen skole

Suunniteltaessa uutta Holen skole -koulua jyrkälle kallioseinämälle mäkiseen vuonomaisemaan kiinnitettiin erityistä huomiota voimakkaaseen värimaailmaan. Tilaa säästävällä sisustuksella ja suunnistamista helpottavilla väreillä varustettu uusi rakennus on täynnä inspiroivia oppimisympäristöjä.

Bergenissä sijaitsevassa Holen skole -koulussa aloitettiin opetus vuonna 1920. Entisestä kansakoulusta tuli historiallinen rakennus sen jälkeen, kun toisen maailmansodan aikana tehty ilmahyökkäys aiheutti rakennukselle laajoja vahinkoja ja valitettavasti vaati useita ihmishenkiä. Kun koulu myöhemmin rakennettiin uudelleen 1950-luvulla, siitä tuli maamerkki – ja asukkaiden muistopaikka.

Nyt Holen skole -koulua on jälleen modernisoitu entisöimällä olemassa oleva rakennus ja integroimalla toinen rakennus tontin kallioseinään. Aiemmin alakouluna ja lukiona toimineet kaksi eri rakennusta on nyt yhdistetty toisiinsa erikoisratkaisujen avulla.

– Säilyttämällä alkuperäisen rungon olemme yhdistäneet koulun historialliseen paikkaan ja säilyttäneet 1950-luvun tunnelman. Tunneli yhdistää vanhan koulun uuteen toimivalla tavalla, kun taas sodan jälkeisen ajan väestönsuojat on muutettu sosiaalitiloiksi, vaatteiden säilytystiloiksi, wc-tiloiksi ja tilaksi elokuvien katselua varten, kertoo vastuullinen sisustusarkkitehti Elin Skjeseth Bashevkin Cadista.

Le Corbusier’n väripaletti

Avajaisista lähtien sisustuksen ja seinien voimakkaat värit ovat toimineet synonyyminä Holen skole -koululle. Arkkitehti Le Corbusier’n paletista otetun värimaailman tavoitteena on inspiroida ja stimuloida oppilaita.

– Bergen on yksi Euroopan sateisimmista kaupungeista, joten auringonpaisteen puutteen vuoksi sisätiloihin ei juurikaan tulvi luonnonvaloa. Täyttääksemme luokkahuoneet ja käytävät elämällä ja harmonialla olemme valinneet sisustukseen voimakkaan värimaailman, joka kulkee läpi koko rakennuksen, kertoo Elin Skjeseth Bashevkin.

Persoonallisen kouluympäristön suunnittelu on mahdollistanut konseptin takana olevien sisustusarkkitehtien ja suurimman osan sisustuksesta toimittaneen ja asentaneen Input interiorin välisen tiiviin yhteistyön.

– Kalusteiden värit heijastavat ympäristöä ja planeettamme. Alemmissa kerroksissa sisustusta hallitsevat maanläheiset sävyt ja rakennuksen keskiosissa näkyvissä on enemmän vaaleanpunaista, magentaa ja oranssia. Ylimmissä kerroksissa, lähimpänä taivasta, on kalusteita sinisen eri sävyissä – kaiken kruununa koboltinsinistä, kertoo Elin Skjeseth Bashevkin.

– Sisustus toimii suuntaa antavana karttana ja kertoo, missä kerroksessa oppilaat ja henkilökunta ovat. Se on tehokas tapa paikantaa itsensä eri kerrosten välillä, sanoo Input interiorin projektipäällikkö Steinar Thorsen.

Sisustus opetussuunnitelman tukena

Opetuksen ja oppimisen optimoimiseksi sekä opettajat että oppilaat ovat osallistuneet sisustuksen suunnitteluun. Käytännön tieto ja kokemukset koulun päivittäisestä toiminnasta ovat antaneet tärkeitä oivalluksia, jotka yhteistuumin sisustusarkkitehtien kanssa ovat vaikuttaneet ratkaisevasti huonekalujen valintaan.

– Meille on tärkeää ottaa huomioon sekä oppilaan että opettajan näkökulma, jotta voimme valita luokkahuoneisiin opetusta tukevia kalusteita. Olemme tehneet ehdotuksia laatu- ja ergonomiavaatimukset täyttävistä tuoleista ja pöydistä, joita oppilaat ovat saaneet testata ennen kuin olemme tehneet lopullisen valinnan, kertoo Elin Skjeseth Bashevkin.

Koulun rajallisella tontilla tilan säästäminen on aina ollut ajankohtainen kysymys. Haaste, jossa Input interior on ollut mukana ja joka on ratkaistu toimittamalla paikan päällä koottavia, erikoismittaisia huonekaluja.

– Rajoitettu alue ja rakennuksen monenlaiset kulmat ja muodot osoittautuivat haasteeksi alusta alkaen. Käyttämällä suurelta osin mittatilauskalusteita pystyimme minimoimaan hukkatilat opetusmahdollisuuksista tinkimättä. Onnistuimme kääntämään sen eduksemme hyödyntämällä rakennuksen jokaista osaa, Steinar Thorsen sanoo.

Kun oppilaat lopettavat koulupäivänsä jossain rakennuksen kahdeksasta kerroksesta, kaltevan kallioseinämän ansiosta he pääsevät suoraan koulun pihalle seitsemän ensimmäisen kerroksen sisäänkäyntien kautta.

Ympäristöystävällinen koulu

Kaupungin vuoristoinen maasto on mahdollistanut geoenergian käytön tilojen lämmitykseen ja jäähdytykseen. Luonnon monimuotoisuutta edistävät ruohokatot ja aurinkokennot tekevät Holen skole -koulusta rakennuksen, joka asettaa korkeat standardit uusille julkisille koulurakennuksille Norjassa.

– Sekä rakennusprosessissa että sisustusratkaisuissa on kiinnitetty paljon huomiota ympäristöön ja laatuun, mikä ilahduttaa meitä, jotka pyrimme aina löytämään vastuullisia ratkaisuja. Koulutiloissa, joissa huonekalut kuluvat nopeasti, on erityisen tärkeää minimoida taloudellisesti ja ekologisesti kalliit uudet hankinnat laadukkailla kalusteilla, Steinar Thorsen sanoo lopuksi.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteystietosi niin otamme sinuun yhteyttä!

Kiitos

Palaamme sinulle mahdollisimman pian.

Takaisin lomakkeeseen
Pahoittelemme.

Odottamaton tekninen virhe, yritä ystävällisesti uudelleen.

Takaisin lomakkeeseen