Världslitteraturhuset

Lastenosastolla on vaihteleva ja hauska sisustus. Tilassa on erilaisia istuinvaihtoehtoja ja pehmeä vihreä kokolattiamatto, joka luo luonnollisen tunnelman ja houkuttelee jättämään kengät sisääntuloon.

Kirjat ja kirjasto, itsestään selvä assosiaatio. Paikka on kuitenkin paljon enemmän kuin kirjallisuutta varastoiva rakennus. Monikielisyyteen panostava kirjasto tulee olemaan kohtauspaikka ja tärkeä yhteiskunnallinen tekijä, joka edistää sekä demokratiaa että rajat ylittäviä kohtaamisia. Kaikille avoin paikka.

Göteborgissa, Gamlestadin torin laidalla sijaitseva Världslitteraturhuset on saatavilla oleva kirjasto, kirjaimellisesti. Tuhannet matkustajat ohittavat päivittäin tämän ruosteenruskean, modernin rakennuksen sekä paikallisjunalla että raitiovaunulla. Tänne on helppo saapua tutustumaan kirjaston monikieliseen tarjontaan. Jokaiselle löytyy jotakin taustasta ja iästä riippumatta – kirjoja, elokuvia, pelejä, äänikirjoja ja lehtiä useilla eri kielillä. Ympäristöstä haluttiin luoda moderni, turvallinen ja viihtyisä.

– Kirjaston on oltava houkutteleva. Sekä aikuisten että lasten tulisi viihtyä täällä. On erittäin tärkeää, että kirjaston henkilökunnalla on oikeat edellytykset houkutella ihmisiä, erityisesti nuorisoa, lukemaan, sanoo Arkitektbyrån Designin Petra Skoglund, joka on laatinut Världslitteraturhusetin sisustusvision.

Input interior vastasi projektin irtokalusteiden hankinnoista, toimituksista ja asennuksista. Göteborgin Input interiorin projektipäällikkö Anna Mark-Ljungqvist kertoo, että tuotevalinnoissa kiinnitettiin erityisesti huomiota laatuun ja kestävyyteen, minkä tuloksena suuri osa sisustuksesta koostuu ruotsalaisista ja pohjoismaisista tuotemerkeistä.

Pienimuotoista ja turvallista

Kirjastolle on ominaista kutsuva ja kotoisa tunnelma. Runsaan 1300 neliömetrin kokoinen tila on jaettu kolmeen kerrokseen, mikä luo vaikutelman pienimuotoisuudesta. Sisustuksen valinnassa on ollut tärkeää ottaa huomioon se, että kävijät ja henkilökunta tuntisivat olonsa turvalliseksi julkisissa tiloissa.

– Selkeän ympäristön luomisessa olemme kiinnittäneet erityisesti huomiota kirjahyllyjen korkeuksiin. Sijoitimme korkeat hyllyt seinien viereen ja matalat hyllyt huoneen keskelle. Myös mukavat, ympäröivän tunteen muodostavat istuinalueet lisäävät turvallisuutta. Lukija saa mahdollisuuden päästä omaan kuplaan tarvitsematta pohtia sitä, kuka vieressä istuu, Petra Skoglund sanoo.

Lattiamatot tuovat tilaan väriä kehystäen rakennuksen kolmea kerrosta. Värimaailma on laaja, mutta hillitty: vihreä kokolattiamatto lastenosastolla ja harmaansininen maailmankirjallisuuden osastolla. Luentosalissa, johon mahtuu istumaan 60 ihmistä, on munakoisonvärinen matto. Värit toistuvat sisustuksessa eri sävyinä esimerkiksi tuolien ja pöytien linoleumipinnoissa luoden pehmeän vaikutelman.

Kertojanilon tutkiskelu

Kirjaston vilkkain ja jännittävin osa on lastenosasto. Osastolla on erilaisia istuimia, kuten sisäänsä sulkevia nojatuoleja, viihtyisä lukusaari, joka koostuu eri tasoilla olevista patjoista, soikea tarinahuone ja kirjajuna, jossa lapset pääsevät purkamaan luovuutta ja energiaa. Viihtyisän tilan pehmeä, vihreä kokolattiamatto houkuttelee riisumaan kengät. Monipuolinen ja hauska tila poikkeaa selkeästi hiljaisten ja rauhallisten kirjastojen normeista. Tässä selkeässä ympäristössä vanhemmat voivat päästää lapset tutkiskelemaan kaikessa rauhassa ilman huolta.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteystietosi niin otamme sinuun yhteyttä!

Kiitos

Palaamme sinulle mahdollisimman pian.

Takaisin lomakkeeseen
Pahoittelemme.

Odottamaton tekninen virhe, yritä ystävällisesti uudelleen.

Takaisin lomakkeeseen