Uusi Jällivaaran kunta muotoutuu

Kunskapshuset otettiin käyttöön tovi sitten Jällivaaran kunnan keskustaajamassa. Se on osa kunnan tavoitetta luoda maailmanluokan arktinen pieni kaupunki. Rakennuksen suunnitteluun haettiin inspiraatiota Pohjolan luonnosta, kulttuurista ja seudulle tärkeästä kaivostoiminnasta.

Luonnon voima on vaikuttava kuten myös ihmisen päättäväisyys. Yksilölliseen uudistukseen tarvittiin molempia, kun osa Malmbergetia muutti noin viisi kilometriä etelään Jällivaaraan kaivostoiminnan kehittymisen myötä.  Tovi sitten avattiin käyttöön uusi Kunskapshuset, joka on koko kunnan lukio ja aikuisopisto. Rakennus on tärkeä osa kunnan visiota maailmanluokan arktisesta pienestä kaupungista.  

– Input interior on ylpeä, että olimme mukana tässä koko Jällivaaran kunnalle historiallisesti tärkeässä projektissa. Toimimme toimituksen projektijohtajana, vastasimme myös asennuksesta ja lähes koko sisustuksen toimituksesta Kunskapshusetiin. Tämän lisäksi olemme avustaneet arkkitehtia ja asiakasta tuotekysymyksissä, sanoo Site Manager Håkan Lagerlöf, Input interiorilta Luleåsta.  

Rakennus, joka sekä mukautuu että erottuu 

Kunskapshusetin on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Liljewall. Sen asymmetriset muodot sulautuvat kaivostoiminnan tärkeydestä muistuttavaan ympäristöön. Jotta suuri rakennus olisi harmoniassa ympäristönsä kanssa, julkisivun ja rakennuksen eri osien ja tasojen suunnittelu vaatii paljon.  

– Suuri rakennus erottuu, mutta myös samanaikaisesti sulautuu ympäristöönsä. Punaiset eri muotoiset vertikaaliset puut toimivat osittain auringonsuojana ja luovat samalla monimuotoista liikettä ja ilmettä koko rakennukseen. Kerrosrakenne kevenee ylhäältä alaspäin ja se mukautuu sulavasti ympäristöönsä, sanoo arkkitehti Jonas Hermansson, arkitehtitoimisto Liljewallilta. 

Värimaailma peilaa paikan sielua ja ydintä

Hallitseva punainen väri ulko- ja sisätiloissa peilaa ympäristön laajaa muurahaiskantaa. Näin paikan sielu ja ydin saatiin mukaan projektin suunnitteluun. Punainen väri sekä rauhalliset harmaan sävyiset lattiat ja seinät yhdessä muistuttavat muurahaisen väritystä. Luonto ja osa saamelaista kulttuuria heijastavat myös rakennusta.  Kuviot, materiaalit ja käsityöperinne ovat olleet inspiraationa rakennuksen useiden osien suunnittelulle.  

– Useat tuotteet on tilattu erikoistuotteina, jotta niihin on saatu juuri oikean punainen värisävy. Kuten esimerkiksi oppilaspöytien rungot ja Fritz Hansenin Grand Prix -tuolit luentosaliin, kertoo Håkan Lagerlöf.

Uudet, vanhat ja älykkäät vastakohdat

Vanha lukio inventoitiin ja oli itsestään selvä, että suuri osa sisustuksesta voitaisiin käyttää uudelleen Kunskapshusetissa. Ympäristöystävällinen ja kustannustehokas ratkaisu. 

– Suuri osa vanhasta Kunskapshusetin sisustuksesta oli hyvässä kunnossa ja kalusteet voitiin hyödyntää uudessa sisustuksessa. Pääosin hyödynnettiin luentosalikalusteita ja toimistotilojen kalusteita. Yleisiin tiloihin tuli paljon uusia kalusteita, erikoistuotteita ja kiintokalusteita kuten esimerkiksi istuinpenkkejä, kaapistoja ja kalusteita kunnanvaltuustolle, kertoo Jonas Hermansson. 

Materiaali- ja sisustusvalinnoissa on ollut tärkeää huomioida toiminnallisuus ja inspiroivan työympäristön luominen sekä oppilaille että henkilökunnalle. Tämän vuoksi sisustus on suunniteltu vahvistamaan rakennuksen ominaispiirteitä.

– Ruokasalissa on isoja pintoja, paljon tilaa ja vahvat puupilarit, joiden vastakohdaksi muu sisustus kuten hennot riisivalaisimet ovat suunniteltu, selittää Jonas Hermansson.

Useita isoja projekteja työn alla

Kunskapshuset on tärkeä osa alueen yhteiskunnan muutosta, jossa useita isoja yksityisiä ja julkisia projekteja on työn alla.  Yksi jännittävä satsaus on Jällivaaran uusi monitoimitalo, jonne suunnitellaan urheilu- ja musiikkitiloja, uimahalli, elämyskylpylä, kirjasto ja elokuvateatteri. Rakennuksen suunniteltu valmistumisaika on vuonna 2024. 

 

Kunskapshuset i Gällivare Auditorium

 

Kunskapshuset red walls

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteystietosi niin otamme sinuun yhteyttä!

Kiitos

Palaamme sinulle mahdollisimman pian.

Takaisin lomakkeeseen
Pahoittelemme.

Odottamaton tekninen virhe, yritä ystävällisesti uudelleen.

Takaisin lomakkeeseen