Työvaatteista pöydän kansia

Kun Statens vegvesen -liikennevirasto päätti hyödyntää käytetyt työvaatteensa, se kääntyi Input interiorin puoleen. Luovuuden ja laajan kontaktiverkoston avulla useita tonneja vaatteita ja tekstiilejä muutettiin kestäviksi pöydän kansiksi.

Norjan liikennevirasto Statens vegvesen vastaa maan omista ja eurooppalaisista teistä. Sen tavoitteena on siirtyä lineaarisesta taloudesta kiertotalouteen. Rakennus- ja kunnossapitoalalla käytettävien materiaalien uudelleenkäyttö ja kierrätys on viranomaisen ensisijainen keino vähentää ilmastovaikutuksia.

Samanlainen ajatusmaailma on nyt henkilökunnan työvaatteiden ja kenkien kierrätyksen taustalla. Pilottiprojekti sai alkunsa, kun Statens vegvesenin hankintapäällikkö Sindre Røstad tapasi Terje Kristiansenin, Input interior Norwayn operatiivisen johtajan.

– Statens vegvesenillä on sama tavoite kuin Input interiorilla, edistää kiertotaloutta ja vastuullista tulevaisuutta. Tässä onnistuminen edellyttää innovaatioita ja toimialojen välistä yhteistyötä. Kyse on rohkeudesta murtaa vanhoja toimintamalleja ja nähdä mahdollisuuksia kaikilla liiketoiminnan osa-alueilla, Terje Kristiansen sanoo.

 

 

Liikennevirasto työllistää 5 000 työntekijää 172 paikkakunnalla, joten työvaatteiden kulutus on runsasta. Ennen kuin Input interior ehdotti vaihtoehtoa loppuun käytettyjen vaatteiden hallintaan, käytetyt vaatteet toimitettiin jätteenpolttolaitoksiin.

– Ensisijaisesti vaatteet tulee käyttää uudelleen työpaikalla, vaikka työntekijä olisi lopettanut työskentelyn. Se on resurssitehokkain ja vastuullisin tapa. Jos se ei ole mahdollista, emme halua toimittaa vaatteita poltettavaksi, vaan mieluummin käytämme materiaalin uudelleen muilla tavoin, Sindre Røstad sanoo.

Useat sisustusalan yritykset ovat ottaneet käyttöön ympäristöystävällisiä menetelmiä tuotteiden valmistuksessa. Hyvin organisoidun logistiikan ja laajan kontaktiverkoston avulla Input interior on nyt varmistanut, että käytetyt vaatteet päätyvät uudelleenkäyttöön.

– Otimme selvää mahdollisuuksista ja saimme tietää, että tekstiilinvalmistaja Kvadrat käyttää kierrätysmateriaaleja kestävien ja kauniiden pöydän kansien luomiseen. Ehdotimme Statens vegvesenille, että voisimme noutaa loppuun käytetyt työvaatteet, lajitella ne ja luovuttaa materiaalit Kvadratille, Terje Kristiansen kertoo.

Idea sai nopeasti kannatusta liikenneviraston taholta ja pian sen jälkeen aloitimme suunnittelun.

– Kuultuani Input interiorin ehdotuksen sanoin välittömästi ”lets go”. Kyse on siitä, että meidän on tehtävä muutos. Emme tienaa rahaa vaatteiden luovuttamisesta, vaan tavoitteenamme on vähentää hiilidioksidipäästöjä ja innostaa muita tekemään vastaavia investointeja. Ratkaisumme käytettyjen työvaatteiden ja materiaalien uudelleenkäyttöön ei ole uniikki. Uskon, että tämäntyyppisille ratkaisuille tulee yhä enemmän kysyntää. Kun me virastona pystymme näyttämään tietä, se voi avata ovia muillekin, Sindre Røstad sanoo.

Input interior keräsi ensimmäisellä kierroksella yli 3,5 tonnia vaatteita Oslosta, Trondheimista, Bergenistä ja Tromssasta, ja seuraava toimitus Kvadratille on jo suunnitteilla.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteystietosi niin otamme sinuun yhteyttä!

Kiitos

Palaamme sinulle mahdollisimman pian.

Takaisin lomakkeeseen
Pahoittelemme.

Odottamaton tekninen virhe, yritä ystävällisesti uudelleen.

Takaisin lomakkeeseen