Uudelleenvihitty kulttuurihistoriallinen Bergenin kaupungintalo

Lähes neljä vuotta kestäneiden mittavien uudistusten jälkeen Bergenin kaupungintalo on jälleen avattu poliittista ja hallinnollista toimintaa varten. Aikakaudelle tyypillisten yksityiskohtien ja materiaalien avulla tässä kulttuurihistoriallisessa rakennuksessa on saatu säilytettyä ainutlaatuinen tunnelma.

Vuonna 1953 Erling Viksjø voitti Bergenin uutta kaupungintaloa varten järjestetyn arkkitehtuurikilpailun brutalistista tyyliä edustavalla suunnitelmalla. Runsaat 20 vuotta myöhemmin valmistui rakennus, jonka julkisivu oli valmistettu arkkitehdin patentoimasta luonnonbetonista. Sama tyyli ja materiaali, joita käytettiin Oslon entisessä Y-block-hallintorakennuksessa.

Kun havaittiin, että rakennus oli kärsinyt korroosiosta, kaikki työntekijät joutuivat muuttamaan pois ja heidät jaettiin kunnan eri toimitiloihin. Laajojen peruskorjausten jälkeen rakennuksen käyttöikää on nyt jatkettu vielä 50 vuodella.

– Kaikki työntekijät joutuivat poistumaan rakennuksesta heti, kun ongelma havaittiin. Alkoi keskustelu siitä, tulisiko kaupungintalo kunnostaa vai korvata uudella. Ympäristöhyötyjen ja rakennuksen suuren historiallisen arvon vuoksi sekä ulko- että sisätilat päätettiin kunnostaa uuden rakentamisen sijaan, sanoo Bergenin kunnan erityisneuvonantaja Mette Gjerde.

 

 

 

Tyylin säilyttämiseksi on käytetty uudelleen alkuperäisessä rakennuksessa käytettyä Erling Viksjøn patentoimaa luonnonbetonia. LINK arkitekturin suunnittelema sisustuskonsepti on luotu välittämään nykyaikainen vaikutelma.

– Sisustus on saanut inspiraatiota 60-luvun skandinaavisesta designista, mutta siinä on myös elementtejä modernista muotoilusta. Riisuttu tyyli on linjassa ryhdikkään rakennuksen ja Erling Viksjøn kehittämien ratkaisujen kanssa. Haluamme jatkaa nykypäivän ja aiemman rakennusaikakauden yhteensulautumista huonekaluissa, sanoo vastaava sisustusarkkitehti Ingeborg Hopland Nestås ja jatkaa:

– Rakennuksessa käytetyt värit viittaavat aikakauteen, jolloin kaupungintalo rakennettiin. Seiniin, huonekalukankaisiin ja tekstiileihin on valittu pääasiassa rauhallisia ja harmonisia värejä, jotka luovat yhdessä kokonaisuuden. Alkuperäisestä erona on se, miten värit on järjestelty eri kerroksiin, sanoo Ingeborg Hopland Nestås.

 

 

Rakennuksessa työskenteleville poliitikoille ja virkamiehille muutto merkitsee siirtymistä uuteen työtilakonseptiin.

– Ottamalla käyttöön toimintaperusteiset toimistotilat olemme luoneet enemmän yhteisiä tiloja ja poistaneet eristettyjä toimistoja. Teimme mittauksia läsnäolotiheyden ja työntekijöiden työskentelytoiveiden perusteella. Näiden mittausten pohjalta suunnittelimme työtilat 80 prosentille henkilöstömäärän koosta. Tämä tarkoittaa, että voimme nyt toivottaa vielä 150 kollegaa tervetulleeksi kaupungintaloon, jatkaa Mette Gjerde.

Uusien työtilojen kokoushuoneet on nimetty Bergenin vanhojen ja olemassa olevien postitoimistojen mukaan, ja niiden koot vastaavat alueiden asukasmäärää. Input interior on toiminut projektin kokonaisratkaisujen toimittajana ja varustanut niin työ- ja kokoustilat kuin kahvilat ja sosiaalitilatkin.

– Rakennuksen kulttuurisesta arvosta johtuen olemme suurelta osin keskittyneet olemassa olevan historian vaalimiseen. Työtilat ja kokoushuoneet puolestaan on suunniteltu tämän päivän tarpeita ja työtilanteita varten. Tämä on merkinnyt jatkuvaa tasapainoilua toteuttaessamme nykyaikaisia työtiloja ja ottaessamme samalla huomioon aiemman muotoilun luonnollisella tavalla, Input interiorin projektipäällikkö Anne Nordvik sanoo lopuksi.

 

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteystietosi niin otamme sinuun yhteyttä!

Kiitos

Palaamme sinulle mahdollisimman pian.

Takaisin lomakkeeseen
Pahoittelemme.

Odottamaton tekninen virhe, yritä ystävällisesti uudelleen.

Takaisin lomakkeeseen