Kiirunan Kristallen valmistui

Pohjois-Ruotsissa sijaitsevan Kiirunan taajaman muutto on yksi nykyajan suurimmista kaupunkimuutoksista. Ensimmäinen uuteen keskustaan valmistunut rakennus on uusi Kristallen-kaupungintalo. Nyt on aika toivottaa tervetulleeksi ensimmäiset vieraat niin sanottuun ”Kiirunan olohuoneeseen”.

Vuonna 2004 kaivosyhtiö LKAB varoitti, että rautamalmikaivostoiminta vaikuttaa maaperään aiheuttamalla muodonmuutoksia ja halkeamia, jotka uhkaavat saavuttaa kaupungin keskustan. Samana vuonna Kiirunan kunta ilmoitti, että kaupungin keskustan on tämän vuoksi muutettava ja aloitettava monivuotinen suunnitelma tulevaa kaupunkimuuttoa varten. Koko kaupungin muuttaminen ei tapahdu yhdessä yössä.

Uusi alku

Uusi keskusta, joka sijaitsee kolme kilometriä nykyisestä keskustasta itään, on täynnä elämää. Talot, koulut ja yhteiskunnan muut tärkeät toiminnot ovat valmiita käyttöön vuoteen 2024 mennessä. Osa olemassa olevista rakennuksista ja taloista siirretään, kun taas osa rakennetaan kokonaan uudelleen. Ensimmäinen valmis rakennus on uusi kaupungintalo, Kristallen. Pyöreän rakennuksen on suunnitellut tanskalainen arkkitehtitoimisto Henning Larsen visionaan symboloida voimakasta yhteisöllisyyttä ja uutta alkua. Rakennuksen sisätilojen uloin kehä koostuu työpaikoista, jotka ympäröivät kokoustiloista koostuvaa sisempää ydintä. Sisin ydin muistuttaa muodoltaan kristallia ja luo illuusion, että se roikkuu katosta.

– Kiirunan entinen kaupungintalo oli tunnettu maamerkki, ja Kristallenin tavoitteena on olla yhtä merkittävä, paitsi paikallisille asukkaille, myös kaikille muille. Sekä ulko- että sisäpuolelta kaunis rakennus on päällystetty valkoisella liuskekivellä, joka on yhdistetty mustaan materiaaliin ja kullanväriseen peltiin, joka saa rakennuksen kimaltamaan auringossa, kertoo Luulajan Input interiorin Site Manager Håkan Lagerlöf, joka toimi projektinjohtajana Input interiorin toimittaessa koko sisustuksen kaupungintalon toimistoon ja kokoustiloihin.

– Projekti piti sisällään noin 200 kunnan työpaikkaa ja yhteensä 750 tuolia kaikkiin kokoustiloihin ja valtuuston saleihin sekä kalusteet asiakaspalveluun, vastaanottoon ja muihin tiloihin.

Kaupungintalo ja läänin taidemuseo

Kunnan toimitilojen lisäksi kaupungintalo toimii myös läänin taidemuseona.

– Uuden kaupungintalon on tarkoitus olla kiirunalaisten olohuone, avoin vierailupaikka. Edellisen kaupungintalon tavoin taiteelle annetaan paljon tilaa paikallisten ja saamelaisten taiteilijoiden teosten muodossa. Rakennuksessa on useita julkisia taidegallerioita. Tämän lisäksi taideteoksia on ripustettu esille lasitettuihin kokoustiloihin, Håkan Lagerlöf sanoo.

Taide ei ole ainoa entisestä kaupungintalosta mukana muuttava. Osa materiaaleista ja rakennuksen osista integroidaan Kristallen-taloon eri tavoin, ja näyttävä kellotorni on saanut kunniapaikan rakennuksen edestä. Näinä päivinä kaupungintalo avaa ovensa ja toivottaa ensimmäiset vierailijat tervetulleeksi.

– Oli todella hienoa olla osa tätä projektia, joka merkitsee upouuden keskustan alkua. Kaikki sujui hyvin ja aikataulun mukaisesti, mutta tietenkin suureen rakennusprojektiin liittyy haasteita. Se on kuitenkin ymmärrettävää, kun siirretään kokonaista kaupunkia, Håkan Lagerlöf toteaa.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteystietosi niin otamme sinuun yhteyttä!

Kiitos

Palaamme sinulle mahdollisimman pian.

Takaisin lomakkeeseen
Pahoittelemme.

Odottamaton tekninen virhe, yritä ystävällisesti uudelleen.

Takaisin lomakkeeseen