Post corona − mitä voimme oppia?

Synkkien faktojen lisäksi pandemia on tuonut mukanaan sekä etuja että haittoja niin työelämään kuin työpaikoille, jotka ovat käyneet läpi suuria muutoksia lyhyen ja intensiivisen ajanjakson aikana. Kuukausia jatkuneen etäisyyden ylläpitämisen, digitalisoinnin ja etätyön myötä olemme jatkaneet työskentelyä ja sopeutuneet. Meistä varmasti jokainen kaipaa fyysisiä kohtaamisia, sosiaalista vuorovaikutusta ja kahvitaukoja.

”Pari viikkoa, ehkä kuukausia. Kesän jälkeen kaikki on varmasti ennallaan.” Kuulostaako tutulta? Pandemian puhjetessa monet meistä toivoivat nopeaa paluuta normaaliin. Tänään olemme liiankin tietoisia siitä, että pandemian kestoa ei voi hallita tahdolla ja toiveilla. Muuttuneesta arjesta on tullut uusi normaali, jonka monet asiantuntijat ennustavat jatkuvan ja vaikuttavan työelämäämme vielä kauan massarokotusten ja turvallisuuden lisääntymisen jälkeen.

Mitä siis opimme pandemiasta? Miten voimme hyödyntää oppimaamme voidaksemme luoda parempia ympäristöjä tulevaisuudessa?

Etätyö – Tullut jäädäkseen?

Covid-19:n leviämisen estämiseksi viranomaiset suosittelivat etätyötä jo keväällä 2020 – minkä monet yritykset ottivatkin käyttöön. Kyse oli työelämän dramaattisesta muutoksesta, jota emme nykyaikana ole aiemmin kokeneet. Tilastokeskuksen mukaan hieman yli kolmasosa työikäisestä väestöstä työskenteli syksyn aikana jossain määrin kotona. Muutama kuukausi aiemmin luku oli vielä korkeampi.

– Koronapandemia on merkinnyt selkeää muutosta sekä toimiston työpaikoille, työntekijöille että työnantajille. Monet ovat arvostaneet työskentelyä kotoa käsin, ja näkevät sen hyödyt myös tulevaisuudessa. Olemme havainneet tämän kotitoimistojen kasvaneena kysyntänä koko Pohjoismaissa. Toistaiseksi olemme toimittaneet lähes 10 000 työpistettä asiakkaidemme työntekijöille, sanoo Input interiorin toimitusjohtaja Mille Milehem.

Kotitoimistoihin hankitaan pääasiassa ergonomisia ja mukavia työtuoleja ja säädettäviä työpöytiä sekä valaisimia ja ergonomisia seisontamattoja. Laadukkaita, siroja tuotteita, jotka toimivat neliömetreiltään rajallisissa kotiympäristöissä. Työntekijöiden kannalta on tärkeintä, että he pystyvät työskentelemään pitkiä aikoja altistumatta epäergonomisten työasentojen aiheuttamille vaivoille.

Jotkut yritykset ovat myös tilanneet työntekijöilleen kalusteita, jotka he aikovat siirtää toimistoon heti, kun koronapandemia on ohi.

– Investoinnit osoittavat, että monet työnantajat ottavat työympäristöihin liittyvät asiat erittäin vakavasti, mikä on ilahduttavaa. Se on myös merkki siitä, että etätyö jatkuu todennäköisesti yhä enemmän monissa yrityksissä myös pandemian jälkeen, sanoo Mille Milehem ja jatkaa.

– En kuitenkaan usko, että toimistot olisivat kokonaan menettäneet merkitystään. Ideoiden syntyminen ja luovat prosessit vaativat edelleen henkilökohtaisia kohtaamisia. Uskon monien kaipaavan kollegoiden muodostamaa työyhteisöä. Veikkaan, että tulemme näkemään yhdistelmän toimisto- ja etätyötä, mikä todennäköisesti edellyttää olemassa olevien tilojen mukauttamista monissa yrityksissä ja organisaatioissa.

Työpaikoilla on huolehdittava etäisyyksistä ja tilojen jakamisesta. On kyse sisäisen infrastruktuurin uusista rutiineista ja rajoituksista, esimerkiksi siitä, kuinka monta henkilöä voi oleskella pienissä tiloissa samanaikaisesti. Esimerkiksi ruokailutiloissa tai kokoushuoneissa. Yksinkertaiset muutokset työpaikkojen järjestelyissä voivat myös jatkua. Voidaan lisätä paikkojen välistä etäisyyttä ja istua yhdeksänkymmenen asteen kulmassa toisiinsa vastakkain istumisen sijasta. Seinäkkeiden käyttö on tärkeää tilanteissa, joissa etäisyyttä ei ole mahdollista lisätä. Seinäkkeitä on jo olemassa useita yksinkertaisia vaihtoehtoja, jotka täydentävät markkinoilla olevia tuotteita.

Puhdas, raikas ja turvallinen

Toinen pandemian aiheuttama seuraus on ihmisten kokeman turvattomuuden kasvu julkisissa tiloissa. Jotta työntekijät ja vierailijat voivat tuntea olonsa turvalliseksi, sekä henkisesti että fyysisesti, tilojen ja sisustuksen raikas vaikutelma on ratkaisevan tärkeä.

– Pandemian puhkeamisen jälkeen hygieniaan on kiinnitetty paljon huomiota. Tilojen hygieenisyys, puhtaus ja siisteys on tärkeää julkisten tilojen turvallisuuden tunteen lisäämiseksi. Kunnostaminen ja yksinkertaiset toimenpiteet, kuten huonekalujen pesu ja tekstiilien kyllästäminen, ovat hyvä vaihtoehto nykyisten kalusteiden raikastamiseen. Tämä myös pidentää huonekalujen käyttöikää ja kulkee käsi kädessä kestävien ja ilmastotietoisten valintojen kanssa. Uskon tähän vahvasti, Mille Milehem sanoo.

Hän arvelee, että hoitoalalla itsestään selvänä pidetyt yksityiskohdat, kuten päivittäistä pesua kestävät materiaalivalinnat, voivat herättää kiinnostusta myös muissa ympäristöissä. Antibakteeriset pinnat ja kankaat voivat kiinnostaa myös suurempaa yleisöä.

– Luulen, että paluu normaaliin arkeen on mahdollinen pienin muutoksin ja muokkauksin. Vaikka haluaisimme kaiken olevan ohi, meidän on osattava hyödyntää koronapandemiasta saamamme kokemukset, jotka pitkällä aikavälillä voivat auttaa meitä kehittämään julkisia tiloja.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteystietosi niin otamme sinuun yhteyttä!

Kiitos

Palaamme sinulle mahdollisimman pian.

Takaisin lomakkeeseen
Pahoittelemme.

Odottamaton tekninen virhe, yritä ystävällisesti uudelleen.

Takaisin lomakkeeseen