Trädgårdarna

Trädgårdarna-palvelutalon ja -kodin suunnittelussa on lähdetty ympäristöpsykologiasta ja tutkimuksista, jotka koskevat viherympäristön hyvinvointivaikutuksia. Asuntoja ympäröivät monipuoliset sisä- ja ulkotilat, jotka tukevat osallisuutta, aktiivisuutta ja liikkumista.

– Lähtökohtanamme on ollut terveys. Omatoimisuus ja mahdollisuus liikkua vapaasti viherympäristössä rauhoittavat ihmistä ja parantavat koettua terveyttä, sanoo Marge Arkitekter -toimiston Linda Björn.

Marge Arkitekter toteutti Örebron kunnan toimeksiannosta modernin palvelutalon ja -kodin Örebron laitakaupungille yhteistyössä Land Landskapsarkitekterin ja Input interiorin kanssa. Avoimien tilojen ympäröimä suuri kaksikerroksinen rakennus hyödyntää tontin erinomaisesti. Julkisivuun on poimittu luonnon vihreitä ja keltaisia sävyjä, joista syntyy näyttävä ristipistokuvio.

– Ympäröivien alueiden hyödyntäminen on suunnitelmissa, mutta toteutus on vielä auki. Halusimme luoda laadukkaat ulkotilat lähiympäristöä koskevista suunnitelmista riippumatta, ja näin syntyi idea luostarimaisesta kokonaisuudesta. Se koostuu vehreistä sisäpihoista, joihin asukkaat voivat siirtyä omatoimisesti, kertoo Land Landskapsarkitekter -toimiston Alf Orvesten.

Ulkotila kaikille

Idean pohjalta syntyi kolme sisäpihaa, jotka on suunniteltu vastaamaan asukkaiden vaihteleviin virike- ja toimintatarpeisiin. Pienin piha on rauhallinen ja hiljainen. Täällä asukkaat voivat nauttia kasvillisuudesta, kävelyistä kuorikatteella päällystetyllä käytävällä sekä solisevasta vedestä, joka houkuttelee hyönteisiä ja lintuja.

Keskisuuri piha taas on yhdistelmä juhlille ja suurille seurueille varattuja alueita sekä rauhallisia sopukoita. Suurin ja aktiivisin piha sijaitsee rakennusten välissä, ja sinne pääsee ruokalasta. Täällä ovat keskiössä osallistuminen ja aktiivisuus, ja asukkaiden käytössä on ulkokuntosali, jumppa- ja jooga-alue, krokettipeli sekä seurustelupaikkoja.

Kohtaamispaikkoja ja aktiivisia tiloja

Sisä- ja ulkotilat ovat keskenään vuorovaikutuksessa, ja huoneetkin on suunniteltu virikkeellisiksi ja aktiivisuutta edistäviksi.

– Pyrimme kaikin tavoin välttämään laitosmaisuutta ja perinteisiä kaksipuoleisia käytäviä. Nyt asunnot ovat yhteisten tilojen ympärillä, joten asukkaat voivat kuulla muiden ääniä ja aistia keittiöstä tulevia tuoksuja, Linda Björn kertoo ja jatkaa:

– Sisustuksen vaihtelevuudella on haettu kodinomaisuutta. Poimimme julkisivusta vihreän ja keltaisen sävyt, ja sisätiloissakin toistuvat lämpimät puumateriaalit. Tavoitteena on, että talon asukkaat tuntisivat itsensä osallisiksi. Heillä pitää olla monipuolisia kohtaamispaikkoja ja aktiivitiloja, jotta arki olisi mielekästä.

– Aulaan olemme tarkoituksellisesti luoneet epämuodollisen kohtaamispaikan asuntojen, ravintolan ja tavarantoimittajien pisteen yhteyteen. Siellä on aina vilinää ja vilskettä. Aulasta onkin tullut suosittu paikka, joka edistää osallisuutta luontevasti. Vastaava funktio on kauniilla talvipuutarhalla. Näille tiloille ei ollut suunnitteluvaiheessa varsinaista tarvetta, joten jälkikäteen tuntuu hienolta, että ne ovat nyt kovassa käytössä, Linda Björn toteaa.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteystietosi niin otamme sinuun yhteyttä!

    Kiitos

    Palaamme sinulle mahdollisimman pian.

    Takaisin lomakkeeseen
    Pahoittelemme.

    Odottamaton tekninen virhe, yritä ystävällisesti uudelleen.

    Takaisin lomakkeeseen