Carpe Diem

Kalusteet ja sisustuksen yksityiskohdat muistuttavat asukkaita kotiympäristöstä ja vahvistavat turvallisuuden tunnetta.
Myös omaiset ja ulkopuoliset voivat hyödyntää kahvilaa ja kauppoja Carpe Diemissä, mikä vahvistaa entisestään asukkaiden normaalissa yhteiskunnassa elämisen tunnetta.

Baerumin kunnassa Norjassa etsittiin uutta tapaa järjestää muistisairaiden hoito, kun vastaan tuli poikkeuksellinen ja kiehtova konsepti Alankomaista.

Kuntapoliitikot törmäsivät kiinnostavaan konseptiin halutessaan selvittää, voisiko muistisairaiden hoidon järjestää jollakin muulla tavoin kuin siihen saakka oli tehty. Siinä ajatuksena oli, että asukkaiden tulisi voida jatkaa elämäänsä mahdollisimman normaalisti turvallisessa ja suojatussa ympäristössä, joka on rakennettu eräänlaiseksi omaksi yhteiskunnakseen.

Tällaisessa dementiakylässä asukkaat voivat suorittaa arjen askareita omin päin käyttämällä tarjottuja palveluja, esimerkiksi kampaajaa, kahvilaa, pubia ja ruokakauppaa, mikä tuo tunteen itsenäisyydestä. Tavoitteena on luoda kutsuva koti ja miellyttävä paikka olla niin asukkaille, työntekijöille kuin vierailijoillekin.

Carpe Diem sai vuonna 2020 Norjan vuoden terveysrakennuksen palkinnon, jonka tarkoitus on esitellä ja juhlistaa onnistuneita rakennusprojekteja terveyden ja sairaanhoidon alalta. Yhteensä 18 000 neliömetrin alueelle levittyvässä asumisyksikössä on 158 asuntoa, jotka on jaettu 17 erilaiseen asuinalueeseen.

Yksilöllinen sisustus

Kunta oli kartoittanut asukkaiden mieltymyksiä – millainen elämä heillä on ollut, mistä he pitävät jne., ja saatujen tietojen perusteella voitiin suunnitella erilaisille yksilöille ja kiinnostuksenkohteille suunnatut asuinalueet. Tietyt alueet on esimerkiksi suunniteltu ulkoilmaihmisille, kun taas toiset paremmin suurkaupungin sykkeessä viihtyville. Eri tavoin painotettuja asuinalueita on yhteensä 17.

Sisustuskonseptin laativat Cadin sisustusarkkitehdit tiiviissä yhteistyössä kunnan kanssa, ja myös Input interioria konsultoitiin tuotevalinnoissa.

– Kestävyyteen, laatuun ja estetiikkaan kiinnitettiin erityistä huomiota. Ympäristömerkkejä arvostettiin erityisesti, ja laatu on kaiken kaikkiaan korkeatasoista ja soveltuu tämäntyyppiseen ympäristöön, sanoo Ann-Kristin Kristiansen, Oslon Input interiorin vastaava projektijohtaja.

Tunnelma on kodikas kautta linjan, ja tiloissa on käytetty asukkaiden kotiympäristöstä tuttuja huonekaluja. Kaikkien asuinalueiden keittiöt ovat yhtenäiset, mutta niissä on käytetty eri värejä, erilaisia kädensijoja ja kaakeleita, jotka sointuvat kyseiselle alueelle tavoiteltuun tyyliin.

Punaisena lankana on värikonsepti, jossa valitut värit vahvistavat tilakokemusta mutta myös helpottavat reitin löytämistä värien avulla. Muistisairaat hätääntyvät helposti – ympäristössä suunnistamisen ja sijainnin hahmottamisen on oltava yksinkertaista.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteystietosi niin otamme sinuun yhteyttä!

    Kiitos

    Palaamme sinulle mahdollisimman pian.

    Takaisin lomakkeeseen
    Pahoittelemme.

    Odottamaton tekninen virhe, yritä ystävällisesti uudelleen.

    Takaisin lomakkeeseen