Tulevaisuutta muokkaava 3D

Sculptur valmistaa tulevaisuuden tekniikalla vastuullisia kalusteita kiertotalouden liiketoimintamallissa, joka alkaa kierrätetyistä materiaaleista.

Sculpturin tuotteet tuovat mieleen 1980-luvun futuristiset elokuvat huipputeknologiasta ja älykkäästä tulevaisuudesta. Kliseisten lentävien autojen sijaan Sculpturin huonekalut perustuvat todellisuuteen ja ajatukseen vastuullisuudesta. Heidän kalusteidensa valmistuksessa käytettävää 3D-tekniikkaa käytetään myös muunlaiseen luomiseen aina rakennuksista ruokaan ja ihmisen kehonosiin.

Print-on-demand

3D-tulostin, jolla tulostetaan Reform-nojatuolia, Sculpturin lounge chairia, sijaitsee Karlshamnissa, mutta on parhaillaan tauolla huonekalujen tuotannosta valmistaakseen visiirejä terveydenhuollon käyttöön meneillään olevan koronakriisin aikana.

– Lyhyet valmisteluajat ovat yksi tekniikan eduista. Lähetetään vain uusi piirustus ja kerrotaan robotille, mitä sen tulee tehdä. Print-on-demand-palvelun avulla voimme tulostaa tuolin alle kahdessa tunnissa. Varastoa ei tarvita ja kustannuksia ja toimitusaikoja voidaan lyhentää, sanoo Sculpturin suunnittelija ja markkinointijohtaja Måns Broman.

Paljon muutakin kuin hauskoja esineitä

Sculptur tarjoaa paljon muutakin kuin jännittävän tuotantotekniikan. Kun muut yritykset vasta puhuvat kestävästä kehityksestä ja aikovat siirtyä tulevaisuudessa lineaarisesta kiertotalouden liiketoimintamalliin, Sculptur on jo ottanut sen käyttöön.

– Koko liiketoimintakonseptimme perustuu kiertotalouteen. Kalusteet on valmistettu kierrätetyistä materiaaleista, esimerkiksi vanhoista autonosista ja merestä kerätyistä kalaverkoista tai muovista. Tavaroista, jotka useimmat ihmiset hylkäisivät roskana, Måns Broman sanoo.

Materiaali jauhetaan pellettimäiseksi massaksi, josta robotti luo tulosteen kerrostekniikan avulla. Materiaalin tarkan koostumuksen suhteen Måns Broman on hieman salamyhkäinen, mutta on selvää, että se on kestävää.

– Voin varmuudella sanoa, että tuotteemme voidaan kierrättää melkein loputtomasti.

 

 

Esikuvana panttijärjestelmä

Sculptur on ottanut käyttöön panttijärjestelmän kannustaakseen kierrättämään kalusteita, jotka eivät enää täytä tehtäväänsä. Tuotannossa jokainen huonekalu on merkitty yksilöllisellä QR-koodilla. Koodi määrittelee tuotteen materiaalikoostumuksen mahdollistaen jäljitettävyyden ja tehokkaan kierrätysprosessin.

– Inspiraation lähteenä toimii nerokas PET-pullojen panttijärjestelmä. Juuri niin haluamme toimia huonekalujen kanssa. Uskomme, että panttijärjestelmästä on hyötyä tilanteissa, joissa sisustusta käytetään väliaikaisesti, esimerkiksi messuilla tai väliaikaisissa pop-up-myymälöissä. Kalusteita voidaan käyttää muutaman viikon ajan ja palauttaa sitten takaisin. Kyseessä on suljetussa prosessissa tapahtuva lyhytkestoinen kulutus, joka ei rasita ympäristöä, Måns Broman sanoo.

Tekniikka lapsenkengissä

Kyseessä on puhdas, jätteetön tuotanto huonekalujen kuljetusta lukuun ottamatta. Tekniikka on vasta alkuvaiheessa, mutta jatkuvan kehityksen toivossa he näkevät upeita mahdollisuuksia vaikuttaa tulevaisuudessa myös liikenteen vähenemiseen.

– Uusi tekniikka ei ole saavuttanut vielä koko potentiaaliaan. Tulevaisuudessa se voi osaltaan vähentää kuljetuksia useilla toimialoilla. Tuotteen valmistus ei ole riippuvainen tietystä tehtaasta tai tuotantolaitoksesta, vaan sitä voidaan valmistaa kaikkialla maailmassa, jossa on saatavana 3D-tulostin. Muutos vaatii työtä, mutta olemme matkalla kohti sitä. Ainakin jos minulta kysytään, Måns Broman sanoo lopuksi

 

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteystietosi niin otamme sinuun yhteyttä!

Kiitos

Palaamme sinulle mahdollisimman pian.

Takaisin lomakkeeseen
Pahoittelemme.

Odottamaton tekninen virhe, yritä ystävällisesti uudelleen.

Takaisin lomakkeeseen