Nordseter skole

Tietoiset värivalinnat auttavat oppilaita asettumaan oikeaan mielentilaan. Liikuntasalin punaiset sävyt houkuttelevat aktiivisuuteen ja liikkumaan, ja luokkahuoneiden siniset ja vihreät sävyt luovat rauhallisen ympäristön keskittynyttä työskentelyä varten.
Nordseter skolanin joustava sisustus kohtaa opiskelijat yksilöinä. He voivat itse valita työpisteen, joka soveltuu parhaiten suoritettavaa tehtävää varten.

Nordseter skolanin saneerauksen yhteydessä tavoitteena oli optimaalisen oppimisympäristön luominen sekä opettajille että oppilaille. Tilojen tehokkaan käytön, toimivan sisustuksen ja tietoisten värivalintojen avulla luotiin inspiroivia ympäristöjä, jotka edistävät erityyppistä oppimista.

Oslossa Nordstrandin alueella Enerhaugen Arkitekter ja Zinc sisustusarkkitehdit ovat luoneet värikkään koulun, jossa oppilaiden huomioiminen, ilmastoystävälliset ratkaisut ja toiminnallisuus ovat muovanneet tulevaisuuden oppimisympäristöjä. Koulussa opiskelee 1100 oppilasta ensimmäisestä kymmenteen luokkaan saakka. Peruskouluna toimiva rakennus valmistui 1960-luvulla ja on käynyt läpi kattavan saneerauksen vastatakseen nykyaikaisen koulun tarpeisiin. Input interior vastasi projektin kalustehankinnoista ja toteutti arkkitehdin ja koulun yhteisen vision.

Valoisa ympäristö ja tietoiset värivalinnat

Käytävien ja suljettujen huoneiden tilalle syntyi uusia valoisiatiloja, jotka tarjoavat avoimen ja selkeän tilan oppilaiden spontaaneille kohtaamisille. Kaikissa luokkahuoneissa on suuret ikkunat, jotka hyödyntävät kattokorkeuden ja päästävät päivänvalon sisään luoden hyvän työympäristön. Luokkahuoneiden ja käytävien väliset lasiseinät tuovat päivänvaloa myös rakennuksen ytimeen, koulun liikuntasaliin.

Zinc ja Enerhaugen Arkitekter ovat yhdessä luoneet koko kouluun yhtenäisen materiaali- ja värikonseptin värittömien alueiden välttämiseksi.

– Portaikkojen seiniin maalatut suuret epäsymmetriset kuviot tuovat tilaan ilmettä ja luovat kauniin värien leikin. Liikuntasalissa on käytetty punaisen lämpimiä sävyjä, joiden tavoitteena on kannustaa oppilaita liikkumaan ja luoda rakennukseen lämmin tunnelma. Rakennuksen julkisivua lähimpänä olevat seinät on maalattu vihreän ja sinisen sävyillä, mikä luo rauhallisen ympäristön opettamista, luovaa työskentelyä ja keskittymistä varten, kertoo Zincin vastaava sisustussuunnittelija Marte Leinæs Torneby. Toimeksiantaja, koulurakentamisesta vastaavan Undervisningsbyggin Tone Bergstrøm jatkaa:

– Koulussa on nyt lämmin tunnelma, ja on mukavaa, että saimme rakennukseen näin paljon väriä. Lopputuloksena on rakennuksen ja sisustuksen muodostama yhtenäinen kokonaisuus, joka samalla peilaa hyvää yhteistyötä sisustussuunnittelijoiden, Inputin interiorin, koulun ja asiakkaiden välillä.

Toimiva ja joustava sisustus

Erilaisten oppimismuotojen tukemiseksi projektissa on otettu huomioon joustavuus ja valintamahdollisuudet. Osa luokkahuo-neiden kalusteista testattiin käytössä, jolloin oppilailta voitiin kysyä heidän mielipidettään erilaisista kalustevaihtoehdoista. Tuloksena on joustava sisustus, joka ottaa oppilaat huomioon yksilöinä. He voivat itse valita työpisteen, joka soveltuu parhaiten suoritettavaa tehtävää varten – ehkä istuen pulpetin ääressä, ryhmäkeskustelussa ilman pöytää tai vaikkapa joogamatolla.

– Liikkumaan rohkaisevat ja ergonomiset huonekalut auttavat aktivoimaan aivoja ja tekevät opiskelijoista vastaanottavaisempia oppimaan, sanoo Norjan Input interiorin koulualan projekti- ja tuotevastaava Norveif Vegsund.

Myös ryhmätilat on suunniteltu edistämään erilaisia oppimismuotoja ja kannustamaan oppilaita liikkumaan.

– Erilaisten tuolien, pöytien ja huonekalujen yhdistelmä lisää työrauhaa ja tuo luonnollista vaihtelua arkeen. Yhdessä ryhmätilassa on myös paikalle rakennettu portaikko, joka toimii sekä säilytystilana että oppilaiden istuimina, Marte Leinæs Torneby sanoo.

Yhdessäoloa ja yhteisöllisyyttä

Koulun ensimmäisessä kerroksessa on käsityöluokka, liikuntasali, ryhmätila ja aula. Aula on koulun kokoontumispaikka, jonka tilavat, paikalle rakennetut sohvat ja istumapaikat luovat luonnollisen tilan seurustelua, sosiaalista toimintaa ja kokoontumisia varten.

Älykkäitä ratkaisuja

Uudelle koululle on ominaista kestävät ratkaisut, joiden arkkitehtuuri, materiaalit ja sisustus kestävät aikaa. Koulun julkisivu ja katto on varustettu integroiduilla aurinkokennoilla, joiden osuus rakennuksen energiantarpeesta on noin 25 prosenttia. Myös sisätilojen ratkaisuissa on panostettu älykkäisiin ratkaisuihin. Kaikissa opetustiloissa on erivärisiä, villakankaisia akustiikkalevyjä, jotka vaimentavat ääntä ja toimivat samalla ilmoitustauluina koulutöiden kiinnittämistä varten.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteystietosi niin otamme sinuun yhteyttä!

Kiitos

Palaamme sinulle mahdollisimman pian.

Takaisin lomakkeeseen
Pahoittelemme.

Odottamaton tekninen virhe, yritä ystävällisesti uudelleen.

Takaisin lomakkeeseen