Ruotsin Energiavirasto

Valimon historian ja uusien tekniikoiden ja materiaalien jännittävä kohtaaminen.
Näyttävä vaikutelma syntyy, kun vanha valimorakennuksen historia yhdistyy uusiin materiaaleihin ja tekniikkaan.

Eskilstunassa Ruotsin energiaviranomainen, Energimyndigheten, on saneerannut hylätyn teollisuusrakennuksen nykyaikaiseksi monitilatoimistomallin mukaiseksi työympäristöksi. Lopputulos on virkistävä yhdistelmä rakennuksen historiaa ja uutta tekniikkaa ja materiaaleja.

Valimorakennus on peräisin 1900-luvun alusta. Villimurattien peittämä punatiilirakennus oli pitkään tyhjillään, kunnes arkkitehtitoimisto Carlstedt Arkitekter sai toimeksiannon luoda siitä nykyaikainen työpaikka Energimyndighetenille. Kattavan saneerauksen jälkeen viranomaisen lähes 400 työntekijää muuttivat uuteen monitilatoimistoonsa, jossa on säilytetty paljon alkuperäisen rakennuksen sisätilojen materiaaleista. Sisustuksen suoritti arkkitehtitoimisto White Arkitekter.

– Halusimme säilyttää mahdollisimman paljon alkuperäisistä tiloista ja lopputulos onnistui juuri niin kuin suunnittelimme. Rakennuksen rautapalkit, tiiliseinät ja rosoiset pinnat kohtaavat uudet materiaalit ja tekniikat ja luovat upean ilmeen, Energi- myndighetenin tilasuunnittelija Evastina Hagen sanoo.

Energiaa säästäviä ratkaisuja

Energimyndighetenin tehtäviin kuuluu neuvoa yrityksiä ja kotitalouksia energiatehokkuudessa.

– Meille on tärkeää elää oppiemme mukaisesti. Energian säästämisen puolestapuhujina emme voi työskennellä toimis-tossa, jossa energiaa tuhlataan. Siksi rakennuksessa käytetään ilmastoystävällisiä ja kestäviä ratkaisuja, kuten käyttötarpeen-mukainen ilmastointi ja ikkunat, joista valo kulkee sujuvasti mutta lämpö ei niinkään. Pian asennamme katolle aurinkoke-räimet ja pihalle latauspisteet sähköpolkupyörille ja -autoille, Evastina Hagen jatkaa.

Sekoitus vanhaa ja uutta

Energiaviranomainen ei ole säästänyt pelkästään energiaa. 73% toimistorakennuksen sisustuksesta on käytössä toistamiseen, mikä säästää niin rahaa kuin luonnonvaroja.

– Julkisena viranomaisena budjetissamme on vain vähän liikkumavaraa uusiin hankintoihin, minkä vuoksi käytämme mahdollisimman paljon aiemman toimistomme kalusteita. Tuolit on verhoiltu uudelleen, korkeussäädettäviin pöytiin on asennettu uudet levyt ja käytännössä käyttäneet uudelleen koko entisen ruokailutilamme. Uusiokäytön ansiosta kustan-nukset pysyivät kurissa eikä ympäristöä kuormiteta liikaa, Evastina Hagen toteaa.

Uudelleen käytettyä sisustusta on konttorin aulatilassa, kirjas-tossa ja neuvotteluhuoneessa täydennetty uusilla materiaaleil-la. Input interior vastasi hankinnoista, projektinhallinnasta ja ympäristömerkittyjen huonekalujen ja tekstiilien toimituksesta.

– Projektissa olemme saaneet osoittaa vahvuuksiamme, eli joustavuutta, ongelmanratkaisua ja koordinointikykyä, Input interiorin myyjä ja projektipäällikkö Lotta Brännlund sanoo.

– Sisustuksen toimittamiseen näinkin vanhaan rakennukseen sisältyy aina haasteita saneerauksissa. Kaikki pitää saada toimimaan rakentajien, arkkitehtien ja ennen kaikkea asiakkaan aikataulun kanssa.

Muuton yhteydessä siirryttiin tehtäväperusteiseen työskentelyyn, jossa eri työtehtäville on omat tilat. Tehtäväalueiden sisustukset tukevat erilaisia tehtäviä yksin työskentelystä pienryhmätyösken-telyyn ja isompiin workshopeihin ja ideointiin.

– Se on nykyaikainen monitilatoimisto, joka huokuu teollista historiaansa ja yhdistää hienosti uutta ja kierrätettyä sisustusta. Toimisto tuntuu ainutlaatuiselta, Lotta Brännlund sanoo.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteystietosi niin otamme sinuun yhteyttä!

    Kiitos

    Palaamme sinulle mahdollisimman pian.

    Takaisin lomakkeeseen
    Pahoittelemme.

    Odottamaton tekninen virhe, yritä ystävällisesti uudelleen.

    Takaisin lomakkeeseen