Alingsås Kulturhus

Kutsuvaa lukunurkkausta kehystää rei'itetty roosa teräsrakenne.

Alingsås Kulturhus on tinkinyt hiljaisen kirjaston periaatteesta ja avannut ovensa tarjotakseen rennon, luovan ja kulturellin olohuoneen kaikille.

Kirjasto on lähes yksinomaan ollut ainoa Alingsås Kulturhusiin yhdistetty toiminta. Rakennuksella on kuitenkin paljon enemmän annettavaa. Sisätiloja on laajennettu keskittyen luovuuteen ja kestävyyteen, jotta voidaan esitellä kulttuurin monimuotoisuutta.

– Olemme halunneet luoda yhtenäisen kulttuuritalon, jossa erilaiset aktiviteetit ovat näkyvillä ja voivat olla vuorovaikutuksessa keskenään esitelläkseen tarjottavan kulttuurin moninaisuutta, kertoo Bornstein & Lyckeforsin arkkitehti Jenny Andersson Höfvner, joka vastasi peruskorjauksen ja sisustuksen hahmottelusta ja suunnittelusta.

Avoin keidas

Uusi moderni Kulturhuset koostuu nykyään Alingsås-museosta, taidehallista ja kaupunginkirjastosta, Palladium-kulttuurisalongista, nuoriso-osastosta sekä toimistotiloista. Arvojensa mukaisesti Kulturhuset edustaa avointa keidasta, jossa on katto korkealla. Jännittävä ja luova tila, jonne kaikki ovat tervetulleita. Mutta miten nämä arvot muunnetaan tilalliseen muotoon?

– Luovuudelle, jännitykselle ja haasteille sopivan paikan kuvailu muutti ajatuksemme työpajaksi. Kestävä paikka työkaluilla, joilla luodaan omia ainutlaatuisia kulttuurielämyksiä. Kestävät materiaalit, luovuus, muuttuminen ajan ja toiminnan kautta ovat työpajojen jokapäiväistä elämää, Jenny Andersson kertoo.

Työpaja-konseptissa houkuteltiin esiin materiaaleja, jotka tuntuvat kestäviltä, kuten vaneri, teräksiset seinät ja kivilattia, jotka mahdollistavat luovan puuhastelun. Seinissä on rei’itettyjä aukkoja, joihin voidaan ripustaa tiedotteita ja ilmoituksia höyläpenkin työkalujen tavoin.

Kierrätys luo karaktääriä

Työpajamiljöössä oli tärkeää tarjota kontrasteja ja pehmentää sisustusta houkuttelevan ympäristön luomiseksi. Hiomattoman vaikutelman säilyttämiseksi ”kirpputori” ja ”mummolatyynyt” hyväksyttiin inspiraation lähteiksi. Nojatuolit, jakkarat, pöydät, tiskit ja niiden kaltaiset kalusteet on suunniteltu peilaamaan tätä visiota. Kalusteista yli 30 prosenttia on restauroitu ja kierrätetty. Projektille luonnetta antavat toimet toivat taloudellisia etuja asiakkaalle.

– Ei ole mitään syytä hävittää täysin toimivia huonekaluja ja kuluttaa yhteisiä luonnonvaroja ja taloutta. Projektin yhteydessä muun muassa uudistimme kirjastojärjestelmän kokonaan. Se oli logistinen haaste, koska meidän oli ensin purettava järjestelmä ja kuljetettava kaikki osat paikalliseen maalaamoon ennen uudelleen kokoamista. Jopa lehtihyllyt käytettiin uudelleen, samoin pöytien alustat, jotka saivat uudet pöytälevyt, kun taas työpöydät ja tuolit puhdistettiin, pestiin ja päällystettiin uusilla kankailla, sanoo Daniel Olofsson, Input interiorin myyjä ja projektipäällikkö, joka hoiti tämän uudelleenkäyttöprosessin ja uusien huonekalujen toimitukset.

Vanhan ja uuden yhdistelmästä huolimatta Alingsås Kulturhus on onnistunut luomaan toimivan kokonaisuuden.

– Aina kun on mahdollista käyttää kalusteet uudelleen kokonaisuutta vaarantamatta, pitää haastaa itsensä ja tarttua toimeen. Tässä projektissa kierrätystä käytettiin hauskana yksityiskohtana, joka lopulta teki Alingsås Kulturhusista persoonallisemman ja coolimman suurikuvioisilla ja iloisenvärisillä kankailla, sanoo Jenny Andersson Höfvner.

Viestivät värit

Eri toiminnot vaativat myös uudelleenorganisointia. Taidehalli siirrettiin kerrosta alemmas ja tiloja tehostettiin ottamalla käyttöön aktiviteettipohjaisia työpisteitä.

Myös pohjaratkaisua ja kävijöiden opastusta on muutettu ja värejä on käytetty tehokkaina viestijöinä. Kulturhusetin eri toimintoja on yhdistetty pystysuoralla poikkileikkauksella läpi rakennuksen. Esimerkiksi hissit, portaat ja lainaustoiminnot on merkitty keltaisella. Muut toiminnot, kuten infopiste ja kahvila, on merkitty vihreillä, roosilla ja turkooseilla metallikehyksillä.

– Tämä projekti oli kokonaisuutena onnistunut, mutta jos minun on valittava yksi yksityiskohta, olen erityisen tyytyväinen rei’itettyihin terässeiniin. Niistä tuli todella hienot, toteaa Jenny Andersson Höfvner.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteystietosi niin otamme sinuun yhteyttä!

    Kiitos

    Palaamme sinulle mahdollisimman pian.

    Takaisin lomakkeeseen
    Pahoittelemme.

    Odottamaton tekninen virhe, yritä ystävällisesti uudelleen.

    Takaisin lomakkeeseen